La Fornase
Motto:
VÁŠEŇ PRO PRÁCI, VÁŠEŇ PRO PŘÍRODU...
"Podívejte se na stromy, podívejte se na ptáky, podívejte se na mraky, podívejte se na hvězdy... a pokud máte oči, uvidíte, že celá existence je radostná. Všechno je prostě šťastné. Stromy jsou šťastné
bezdůvodně, nestanou se z nich premiéři ani prezidenti, nezbohatnou a nikdy nebudou mít žádný
zůstatek na účtu. Podívejte se na květiny - bez důvodu. Je prostě neuvěřitelné, jak jsou květiny šťastné."
(Osho)
Z LÁSKY K PŮDĚ, ÚCTY K PŘÍRODĚ
La Fornase je zemědělská společnost založená v roce 2011, která odráží lásku majitele k zemědělství a úctu k přírodě.
Vinice se nacházejí v Rivarotta di Pasiano, v oblasti "Fornase", od níž je odvozen název společnosti.
La Fornase se rozkládá na 70 hektarech mezi pozemky Rivarotta di Pasiano a Meduna di Livenza.
Uvnitř společnosti je zásadní aspekt týmovosti: každý tým sleduje své odvětví specifickým a přesným způsobem, čímž získává produkt, který je originální, vysoce kvalitní, odrážející místo původu hroznů a dokonale soustředěný ve všech svých ekologických vlastnostech.
FILOSOFIE LA FORNASE
Důležitost ekologického přístupu
Základním pojmem ekologického zemědělství je "úrodnost půdy" a to je také východisko vinařství. Pečujío biologickou rozmanitost (biodiverzitu) a vitalitu, která k ní patří.
Jimi kultivovaná půda je velmi úrodná a ekologicky vitální. Neustále si udržuje svou přirozenou produktivitu.
Heslem vinařství je „živíme půdu, abychom skrze ni vyživili vinnou révu“.
Vinohrady organického vinařství La Fornase jsou od počátku velmi pečlivě sledovány: Agronomové sledují vegetační stav rostliny a případné zásahy řídí tak, aby byl získán čistý přírodní produkt, který odpovídá vysokým hodnotám kvality.
Vinohradník společně s agronomem selektuje hrozny, sleduje jejich zrání a rozhoduje o nejvhodnější době pro jejich ruční sklizeň.
Díky tradičním postupům v kombinaci s pomocí technologie nové generace pak pokračují ve zpracování hroznů, což vede k výrobě ekologického vína, které díky precizní a šetrné formě zemědělství zachovává úctu k přírodě a stejně jako ke zdraví konzumentů zde vyprodukovaných vín.
„VYŽIVUJ SVÉ TĚLO KVALITNĚ, JE TO JEDINÉ MÍSTO K ŽIVOTU, KTERÉ SKUTEČNĚ MÁŠ“
V nedávné době společnost za účelem omezení klimatického stresu a získání vín s vynikajícím organoleptickým profilem vybudovala na přibližně 30 hektarech půdy vysoce účinný systém dílčího zavlažování, který umožňuje uspokojit potřeby rostlin a minimalizovat spotřebu vody s pozitivním dopadem na životní prostředí a okolní ekosystém.